CATAWIKI

Eén van de snelstgroeiende techbedrijven ter wereld

CATAWIKI

Stripboekenverzamelaar René Schoenmakers en developer Marco Jansen begonnen Catawiki in 2008. De naam is een samenvoeging van catalogus en ‘wiki’, een soort website waar gebruikers gezamenlijk de inhoud kunnen aanpassen. In 2011 begon het bedrijf met wekelijkse veilingen in verschillende categorieën, zoals kunst, antiek, oldtimers, horloges, sieraden, mode, boeken en postzegels.

Het succesverhaal

Catawiki was oorspronkelijk bedoeld als een website waar verzamelaars hun verzameling online konden bijhouden en bijwerken. Mede-oprichter René Schoenmakers, zelf een enthousiast stripboekverzamelaar, vond het een hoop gedoe om z’n verzameling uit te breiden via eBay en andere sites. Dat konden hij en z’n compagnon Marco Jansen een stuk beter vonden ze, dus veranderde Catawiki in een gespecialiseerd veilingplatform voor zeldzame objecten. En vanaf toen ging het hard met het bedrijf.

In totaal kreeg het bedrijf €75 miljoen aan investeringen binnen en in 2016 was Catawiki officieel het snelst groeiende bedrijf van Europa en een van de snelste wereldwijd, met een groeipercentage van maar liefst 45.000% over vier jaar. Inmiddels heeft Catawiki zo’n 400 veilingen per week en rond de 14 miljoen maandelijkse bezoekers.

Wist je dat?

Catawiki voor alle soorten verzamelaars wel iets: van heel specifiek tot zeldzaam, tot ronduit idioot. Er is al eens het kaakbeen van een Tyrannosaurus Rex geveild, maar ook de allerduurste Millennium Falcon van Lego ooit. En wist je dat zelfs een haarlok van Napoleon virtueel geveild is via Catawiki?

Oprichters René en Marco waren niet eens echt op zoek naar nieuwe investeringen toen het Amerikaanse investeringsbedrijf Lead Edge Capita aanklopte (die eerder ook investeerden in Spotify en Uber). In de eerste instantie werd er vriendelijk bedankt, maar toen meldde Lead Edge dat ze de vlucht al geboekt hadden en dat leverde Catawiki uiteindelijk toch een extra zakcent van €75 miljoen op.

Waarom Catawiki?

Catawiki is een online veilingplatform voor kopers en verkopers van niet zo alledaagse tot hele zeldzame verzamelobjecten. Begonnen in Assen, een kwartiertje met de trein uit Groningen, telt het bedrijf na een kleine tien jaar meer dan 500 medewerkers, met vestigingen in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

Zijn jij en Catawiki een match? 

  • Internationale werkomgeving met wel 40 nationaliteiten
  • Unieke veilingexemplaren 
  • Een snelgroeiende organisatie met een super team en veel vrijheid

Meer Digital Heroes in Groningen